Uncategorized

Miből készül az eredeti kürtöskalács? Recept

/

by admin

/

Az eredeti kürtöskalács hagyományosan a következő összetevőkből készül:

  • liszt
  • élesztő
  • cukor
  • tojás
  • vaj vagy olaj
  • vaníliás cukor vagy vanília aroma
  • tej vagy víz

Ezeket az összetevőket gyúrják össze, majd hagyják kelni a tésztát. Ezután a tésztát vékony csíkokra vágják, amelyeket felcsavarnak és körbe tekernek egy fa rúdon, Ezután a kemencében teszik és tűzön vagy forró parázs felett sütik. Modern streetfood verziónál mini sütőben.

A sütési folyamat során a cukor és a vaj a kürtöskalács külső részén ropogóssá és aranybarnára piruló kérget eredményez, míg az édes és puha belső része megőrzi a tészta jellegzetes ízét és illatát.

Kürtöskalács hozzávalók:

  • 4 csésze finomliszt
  • 1 csésze langyos tej
  • 1/2 csésze kristálycukor
  • 1/4 csésze növényi olaj
  • 1/4 csésze olvasztott vaj
  • 2 nagy tojás
  • 2 teáskanál instant élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 csésze kristálycukor a forgatáshoz
  • 1 evőkanál őrölt fahéj a forgatáshoz

Kürtöskalács elkészítése

Egy nagy tálban oldjuk fel az élesztőt és az 1 evőkanál cukrot a langyos tejben. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg habzik.

Adjuk hozzá a maradék cukrot, az olajat, az olvasztott vajat és a tojásokat a habzó élesztőhöz. Keverjük össze jól.

Keverjük hozzá a sót és a finomlisztet apránként, és dolgozzuk össze a tésztát.

Gyúrjuk a tésztát egy sima, rugalmas állagú tésztává kb. 10-15 percig.

Tegyük a tésztát egy nagy tálba, és hagyjuk pihenni kb. 1 órán keresztül, amíg az tészta duplájára nő.

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.

Vegyünk ki egy darab tésztát, és tekercseljük ki egy kb. 30 cm hosszú és 2,5 cm átmérőjű hengerré.

Tekercseljük a tésztát körbe egy Kürtőskalács formán, vagy akár egy hengerre is rátekerhetjük, majd tegyük a sütőbe 10-15 percre, amíg a tészta aranybarnára sül.

Keverjük össze a kristálycukrot és a fahéjat egy tányéron.

Vegyük ki a sült Kürtőskalácsot a sütőből, és forgassuk meg a cukros-fahéjas keverékben, amíg az egész kalács be van vonva.

Ismételjük meg a folyamatot a maradék tésztával.

A kürtöskalács ezután azonnal fogyasztható, de akár néhány óráig is eláll és puha marad, ha légmentesen lezárjuk. Jó étvágyat!

About
admin

Use a dynamic headline element to output the post author description. You can also use a dynamic image element to output the author's avatar on the right.