Az eredeti kürtöskalács hagyományosan a következő összetevőkből készül:
- liszt
- élesztő
- cukor
- só
- tojás
- vaj vagy olaj
- vaníliás cukor vagy vanília aroma
- tej vagy víz
Ezeket az összetevőket gyúrják össze, majd hagyják kelni a tésztát. Ezután a tésztát vékony csíkokra vágják, amelyeket felcsavarnak és körbe tekernek egy fa rúdon, Ezután a kemencében teszik és tűzön vagy forró parázs felett sütik. Modern streetfood verziónál mini sütőben.
A sütési folyamat során a cukor és a vaj a kürtöskalács külső részén ropogóssá és aranybarnára piruló kérget eredményez, míg az édes és puha belső része megőrzi a tészta jellegzetes ízét és illatát.
Kürtöskalács hozzávalók:
- 4 csésze finomliszt
- 1 csésze langyos tej
- 1/2 csésze kristálycukor
- 1/4 csésze növényi olaj
- 1/4 csésze olvasztott vaj
- 2 nagy tojás
- 2 teáskanál instant élesztő
- 1 teáskanál só
- 1/2 csésze kristálycukor a forgatáshoz
- 1 evőkanál őrölt fahéj a forgatáshoz
Kürtöskalács elkészítése
Egy nagy tálban oldjuk fel az élesztőt és az 1 evőkanál cukrot a langyos tejben. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg habzik.
Adjuk hozzá a maradék cukrot, az olajat, az olvasztott vajat és a tojásokat a habzó élesztőhöz. Keverjük össze jól.
Keverjük hozzá a sót és a finomlisztet apránként, és dolgozzuk össze a tésztát.
Gyúrjuk a tésztát egy sima, rugalmas állagú tésztává kb. 10-15 percig.
Tegyük a tésztát egy nagy tálba, és hagyjuk pihenni kb. 1 órán keresztül, amíg az tészta duplájára nő.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Vegyünk ki egy darab tésztát, és tekercseljük ki egy kb. 30 cm hosszú és 2,5 cm átmérőjű hengerré.
Tekercseljük a tésztát körbe egy Kürtőskalács formán, vagy akár egy hengerre is rátekerhetjük, majd tegyük a sütőbe 10-15 percre, amíg a tészta aranybarnára sül.
Keverjük össze a kristálycukrot és a fahéjat egy tányéron.
Vegyük ki a sült Kürtőskalácsot a sütőből, és forgassuk meg a cukros-fahéjas keverékben, amíg az egész kalács be van vonva.
Ismételjük meg a folyamatot a maradék tésztával.
A kürtöskalács ezután azonnal fogyasztható, de akár néhány óráig is eláll és puha marad, ha légmentesen lezárjuk. Jó étvágyat!